Een outdoor winkelservicepunt: van festivalweide naar slimme winkelstraat!

Een outdoor winkelservicepunt: van festivalweide naar slimme winkelstraat!

Bedrijven uit de retailsector hebben het zwaar gehad in het voorbije jaar. Ze moesten het hoofd bieden aan een ernstige gezondheidscrisis en zagen hun inkomsten slinken. Slimme lockers bieden een antwoord op de vraag naar meer bereikbaarheid en zorgen bovendien dat handelaar kunnen uitblinken in service. 

Warenhuisketens proberen het de klant al vele jaren gemakkelijk te maken door hem online boodschappen te laten bestellen en die vervolgens klaar te zetten in een afhaalpunt. Bij de klassieke afhaalpunten is de klant echter nog steeds gebonden aan de openingstijden van de winkel. Met een outdoor service point in de vorm van een slim lockersysteem zijn die problemen van de baan. En dat biedt ook perspectief voor retailers. 

Jef Van Hyfte en Koen Mortelmans werkten in 2012 het idee uit om lockers te plaatsen op openbare stranden. Zo kan je je waardevolle spullen veilig opbergen én je smartphone opladen dankzij laders op zonne-energie. In 2016 brachten ze het concept naar de festivals in ons land en sinds vorig jaar gingen ze aan de slag met vaste lockers in de winkelstraat en bij grote autohandelaars. 

Moderne handelaar onderscheidt zich met service, toegankelijkheid en bereikbaarheid 

“Handelaars die de consument vandaag willen bereiken, kunnen zich alleen maar onderscheiden op vlak van service, toegankelijkheid en bereikbaarheid. De pandemie heeft deze trend in stroomversnelling gebracht. Click & collect is here to stay”, zegt Jef. “Stilaan is er steeds minder plaats voor de traditionele ‘brick & mortar’-winkels en schieten online-only-brands als paddenstoelen uit de grond. Hoe kan je je hier tegen wapenen? Hoe overleef je die spanning? Specialisten voorspellen dat de Vlaming nu de weg naar de webshop voorgoed heeft gevonden. Dus moeten we nu investeren om los te komen van het idee van de traditionele openingsuren.” 

Slimme winkelstraten 

“Het effect van die trend is niet alleen voor de winkelier een issue. In steden zie je het belang van ecologie toenemen en verschuift de focus naar het bundelen van goederentransport”, klinkt het. “Alleen kunnen pakjesbedrijven niet altijd mee en zorgt de ‘last mile’, met de vervuilende busjes die door de smalle straten scheuren, ook voor overlast. En om nog maar van luchtkwaliteit te zwijgen.” 

Een slimme kiosk is dan een totaaloplossing voor verschillende goederenstromen (sleutels, pakjes, maaltijden, boodschappen), maar een smart city werkt enkel als overheden, bedrijven en burgers samenwerken. Daarom gaan ze nog een stap verder met ‘Collibree’.

Wat is Collibree?

Collibree is een outdoor pakjesautomaat, specifiek ontwikkeld voor retailers. Zo kunnen zij 24/7 hun goederen aanbieden aan hun klanten.

De oplossing 

Door de coronacrisis en haar zware impact op winkels en horecazaken kwam het belang van zulke lockers als oplossing in een stroomversnelling. “Collibree is een oplossing voor retailers die nieuwe manieren zoeken om hun producten te verkopen en te verdelen”, legt Jef uit. “We voelden de nood bij handelaars die vooral afhankelijk zijn van interactie met hun klanten. 

Daarnaast zagen Jef en Koen ook duidelijk hoe de markt evolueert en de nood groeit. “E-commerce is booming en de outdoor lockers van Collibree zijn daarin een interessant puzzelstukje geworden voor klanten die online willen bestellen en hun goederen willen ophalen of retourneren wanneer het hen goed uitkomt.”

“Een outdoor service point van Collibree is veilig en flexibel”, zegt Koen. “Retailers lossen er niet alleen het probleem van die ‘last mile’ mee op, ze winnen ook aan efficiëntie”. 

“Er ligt een optimalisatie van de markt voor het grijpen. “

Een retailer verhoogt zijn inkomsten dankzij de outdoor locker, verlaagt zijn kosten en kan zijn openingsuren op een eenvoudige en kostenbesparende manier uitbreiden. “Daarnaast versterkt de winkel zo zijn band met de inwoners van de wijk of de stad door een betere bereikbaarheid te bieden. En draagt hij bij tot het duurzame ecosysteem dat de stad is.  Tot slot is het ook een manier om crisisbestendig te zijn, iets dat nu vooral aan belang wint in het licht van de coronacrisis.”

Veilig, betrouwbaar en praktisch

Met Collibree willen Jef en Koen hun stempel drukken op een volledig marktsegment. “We hebben ook de nodige cijfers om onze sterke positie te onderbouwen”, klinkt het. “Onze lockers zijn veilig, betrouwbaar en praktisch. Bovendien hebben we reeds heel wat tevreden klanten.” Het outdoor service point van Collibree wordt kant-en-klaar geleverd, geplaatst en gekoppeld aan het bestaande systeem van de retailer. De klant plaatst online een bestelling en de handelaar legt de producten in een locker. Vervolgens ontvangt de klant automatisch een melding dat zijn pakket klaarligt in de Collibree. Het ophalen van het pakketje kan volledig contactloos door middel van een QR-code. Bovendien kan je als retailer je pakjesautomaat laten personaliseren met de merkkleuren of het logo van je zaak.

Start with Collibree Today

With the Collibree parcel locker, your store is 24/7 open. Customers do not have to rush to get to the store on time or to sit at the checkout for an unnecessarily long time. Easily ordered, paid immediately and collected 24/7. Handy, right?

Request a quote